Wednesday, October 14, 2009

DJ NITE

I thought this clip made my day....but then I digged deeper, and found the genius that is Kari Niiranen aka DJ NITE! Make sure you peep Yle´s "Kotimaankasvot" from 2003. Speechless..


"YHTÄ SOITTOA" JO NELJÄ VUOSIKYMMENTÄ

Kari Niirasen, eli DJ NITEN ura on yli 40-vuotias. "Pitempi" se ei voisikaan olla, sillä virallisen luokituksen mukaan discot ja disc-jockeyt aloittivat Suomessa vuonna 1968. Merkittävää Niten suhteen on se, että hän on yksi niistä harvoista tiskijukista, jotka ovat olleet alalla päätoimisesti ja ilman katkoja jo alusta alkaen. Ellei Nite ole sitten peräti ainoa yhä uraansa jatkava...?

NITE SYNTYI KUOPIOSSA 28.11.1948 JA......

-oppi yleisön palvelijaksi lankkipoikana Kuopion torilla.......
-disc-jockeyksi 1968 toimittuaan sitä ennen "neulapoikana"......
-keksittiin Dannyn kesäkiertueelle 70-luvun alussa, minkä jälkeen ura lähti nousuun.....
-tehnyt lukuisia valtakunnallisia kiertueita nimekkäiden artistien ja bändien kanssa; mm. Hurriganes...
-ollut mukana raittius- ym. valistuskiertueilla.....
-panosti Suomessa ensimmäisten joukossa voimakkaasti disc-jockeyn visuaaliseen puoleen; käytti savuja ja valoja, meikkasi, loi roolihahmoja ja pukeutui kimalteleviin asusteisiin.....
-toi ulkomaanmatkoiltaan Suomen disco-maailmaan uusia vaikutteita......

MUUTAMIA KOMMENTTEJA NITESTÄ:

"-Tutustuessani Niteen yli kolme vuosikymmentä sitten, minuun teki heti voimakkaan vaikutuksen kaverin kokonaisvaltainen oman alansa osaaminen. Esimerkiksi Danny-showssa Nite antoi yleisölle enemmän kuin mitä olin häneltä edellyttänyt. Kaikki oli aina viimeisen päälle - Nite tunsi pop-maailman pukeutumistyylin, musiikin, lavameiningin ja teknisen laitteiston. Ja mikä tärkeintä: yleisön edessä Nite oli ja on nöyrä; vain siten esiintyvä taiteilija ottaa yleisönsä. Erityisesti mieleeni ovat jääneet yhteiset ulkomaanmatkat, joilta Nite toi Suomeen valtavasti ideoita ryydittäen siten voimakkaasti dj-kulttuurimme kehitystä. Kerrassaan kiistaton edelläkävijä."
ILKKA LIPSANEN ("DANNY")

"-Rakkaus musiikkiin ja yleisöön; se on sama kuin Nite. Vaikka samoihin aikoihin aloiteltiin, opin Niteltä paljon. Hän oli ensimmäinen härmäläinen dj, joka pani itsensä peliin. Esiintymisasut kimaltelivat, naamassa oli meikkiä ja meno lavalla hurjaa. Eikä se ollut ihme; Nite haisteli maailman tuulia enemmän kuin muut sen ajan meikäläiset levynkääntäjät. Joskus kävi yhteisillä rundeilla hieman kateeksi - miksi joku savolainen villitsee yleisöä enemmän kuin stadilainen?"
JOKE LINNAMAA ("STADIN SÄKKI")

"- Nite on itseoikeutettu Suomen DJ HALL OF FAMEN isäntä. Toiveissa on, että tulevaan kevyen musiikin museoon saataisiin DJ-kulttuuri osasto, jonka olennaiseksi osaksi tulisi Niten vaalima esine- ja levykokoelma. Niten ura on kolmen sukupolven soundtrack, heidän oman elämänsä ääniraita. Ei voida nimetä montakaan seremoniamestaria, joka tanssittaa porukat pyörryksiin - muksusta mummoon, vauvasta vaariin."
PENTTI TERÄVÄINEN (DISCO-GURU)
.

No comments:

Post a Comment